Rólunk

Anno

Tervező irodánk 1994-ben alakult és azóta is folyamatosan működik, főleg generál, minden gépészeti szakterületre kiterjedő épületgépészeti tervezéssel foglalkozik.

Az épületgépészeti tervezést a Megbízói igénynek megfelelően kiválasztott, korszerű rendszerek felhasználásával végezzük mind a méretezések, mind a tervezés területén, figyelembe véve a megépült üzemelő épületeink tapasztalatait.

Alapítók

  • Görgeyné Bihary Erzsébet – okleveles gépészmérnök
  • Beczássy-Oláh Gyula – okleveles gépészmérnök
  • Bihary Zsolt – okleveles gépészmérnök

Az alapítók évtizedekig a LAKÓTERV állami vállalatnál, illetve később a Kft-nél dolgoztak együtt, ahol a nagyberuházások tervezéséhez már sok tapasztalatot szereztek.

Célunk

Folyamatos odafigyelés mellett tervezett épületgépészeti rendszerekkel figyelembe venni a Megbízók által meghatározott időbeli megvalósíthatóságot, a gazdaságossági-, és üzleti megvalósíthatóságot, az épület tervezett költségének betarthatóságát. Az új épület kialakítása olyan módon történjen, hogy az energiatakarékosan üzemeltethető, korszerű, gazdaságos épület legyen. A tervezett gépészeti rendszerek a mai kor műszaki szellemiségét, innovációját, a fenntartható fejlődést vegyék figyelembe, lehetőség szerint hasznosítsák a megújuló energiákat.

A tervezett épületgépészeti megoldások az építészeti koncepció szerves részei, megválasztásuknál szempont a gazdaságos, energiatakarékos, környezetkímélő üzemmód mellett a funkciók kulturált, komfortos körülményeinek biztosítása.

Együttműködés

Az épületgépészeti koncepció kialakításánál figyelembe vesszük a Megbízói és építészeti igényeket, az épület adottságait, vizsgáljuk a megújuló energiák felhasználási lehetőségeit. A gépészeti rendszerek beépített teljesítményének csökkentése érdekében alkalmazzuk a passzív építészeti elemeket is (mozgatható külső zsalus árnyékoló épületfelügyeletről vezérelve, fokozott naptényezőjű üvegezés használata, alacsony hőátbocsátási tényezőjű rétegrendek alkalmazása), együttműködve az Építésszel és folyamatosan formálva mind az építészeti, mind az épületgépészeti koncepciót. Akkor végeztük jól a munkánkat, ha mind a Megbízó, mind az Építész elégedett a megszületett épülettel. Minden épület más és más, nincs recept a hatékony eredményre, minden épületnél elölről, kockáról kockára kell felépíteni a tervezési folyamatot, az alkalmazott berendezéseket, gépészeti rendszereket.

Minden terv egy kicsit a saját gyerekünk, a kezdeteknél igyekszünk formálni saját tapasztalataink alapján még mielőtt önálló életre kelne.

Filozófiánk

Tradíció pillérein állva folyamatos fejlődés mellett mindig újat alkotni.

„Ha valami nagyszerű cél, vagy kivételes terv lelkesít, minden gondolatod feléje szárnyal: elméd átlép a korlátokon, tudatod kiterjed minden irányban, és te velejéig új, csodálatos világban találd magad. Eddig szunnyadó erőid és képességeid életre kelnek, és több jót fedezel fel magadban, mint amiről valaha is álmodtál.”

Patandzsáli